En bok som bør leses: LITTLE BEE

Jeg er egentlig ikke en lesehest, men i fjor da jeg gikk på interkulturelle studier leste jeg en skjønnlitterær bok som "tok meg" litt. Så da prøver jeg meg rett og slett på min første bokanbefaling :)

 

"Det er dager da jeg skulle ønske at jeg hadde vært en britisk pundmynt i stedet for en afrikansk jente. Da hadde alle gledet seg over å se meg."Slik begynner boka «Little Bee», som er skrevet av Chris Cleave. Boka handler om ei 16 år gammel jente fra Nigeria. Hun har flyktet fra hjemlandet sitt og til England. Der sitter hun på et interneringssenter for flyktninger i 2 år, før hun slippes ut. Hun oppsøker da de eneste menneskene hun kjenner i England, nemlig Sarah og Andrew som for to år siden dro på ferie til Nigeria i håp om å redde ekteskapet sitt. Der møtte de Little Bee og søsteren hennes på en strand. Jentene var på flukt fra soldatene som hadde utslettet landsbyen deres. Nettopp på denne stranden ble ekteparet stilt ovenfor et umenneskelig valg som vil ha konsekvenser både for jentene og dem selv. Livet til Sarah og Andrew blir aldri som før.

Da Little Bee to år etter banker på døra hjemme i London, blir ekteparet konfrontert med den dagen de møtte Little Bee og søsteren på stranden i Nigeria. Hendelsene de har prøvd å fortrenge i over 2 år.

Boka veksler mellom Little Bees og Sarahs synsvinkel. Vi får dermed tatt del i både tankene til den afrikanske flyktningjenta og den velstående redaktøren for et moteblad i England. Vi kan se at det er store kontraster mellom de to livene, men samtidig møtes Little Bee og Sarah på et punkt der de begge opplever ting i livet som kan sammenlignes. Til tross for at de lever to helt forskjellige liv, kan karakterene sammenlignes med deres godhet og mot.

"Hvis mennene skulle dukke opp, er jeg rede til å ta livet av meg. Synes du synd på meg fordi jeg tenker på denne måten? Da må jeg bare si at hvis mennene virkelig kommer, og du ikke er rede, da er det deg det er synd på"

Fortellingen har også innslag av humor, spesielt i kapitlene der Little Bee er forteller, noe som kan si oss at man kan se lyst på livet uansett hvor trist og forferdelig det kan virke. På måten Little Bee forteller får vi også vite noe om forskjellene på nigeriansk og vestlig tankegang. Gjennom sine opplevelser tenker hun ofte på hvordan de hjemme i Nigeria ville tenkt eller reagert.

Boka har gjort veldig inntrykk på meg, og er en av de beste bøkene jeg har lest. Den er gripende fra første side. Da jeg leste de første linjene av boka (sitatet over), ble jeg med en gang grepet. Tenk at noen kan føle at de heller ville vært en britisk pundmynt, enn ei afrikansk jente. Jeg ble med en gang interessert og ville lese videre. Boka er både tankevekkende og moralsk med tanke på hva man selv ville ha gjort hvis man hadde blitt stilt ovenfor et så vanskelig valg som Sarah og Andrew ble. Hvor mye er man villig til å ofre for andre? Jeg fikk vite mer om hvordan det er å være flyktning og dette er noe som også gjorde et sterkt inntrykk på meg. Den veien mange må gå for å komme seg til et nytt land, for å komme seg i trygghet. Og det faktum at man faktisk kan lengte tilbake til hjemlandet sitt, selv om man aldri ville dratt tilbake. Skildringene av de grusomme opplevelsene gjorde også inntrykk på meg.

Boka har et enkelt språk og er derfor ikke vanskelig å forstå. Jeg kan stusse på noen av valgene som ble tatt i boka. Blant annet at Andrew, som man kanskje ville tenkt på som en sterk mann ikke var villig til å ofre noe av seg selv, for å redde et annet menneske. Jeg tenker at jeg ville gjort mer, men igjen er det vanskelig å si i og med at jeg ikke har vært i en lignende situasjon. Det kan være vanskelig å forstå at noen personer kan være så onde mot andre mennesker. Og at livet kan se så ille ut at man heller vil dø enn å fortsette å leve.

Jeg synes denne boka har alt!

 Den er skrevet på en utrolig bra måte. Oversettelsen er også helt fantastisk og jeg tok meg selv i innimellom å si «yes» inni meg, for jeg synes den hadde så utrolig bra beskrivelser og vendinger. At boka inneholder humor også er noe som bidrar til at denne boka er så utrolig bra. Det er absolutt en bok jeg kan anbefale for alle som interesserer seg i det minste litt for ting som foregår utenfor egne landegrenser. LES DEN!:D

Har du lest den?

Åssen bøker liker du?-Kristine-

Les eldre innlegg

 • Kontakt/sponsing

  kristine.gangflot@hotmail.com

  Søk i bloggen

  Translate

  Instagram

  Annonser

  SheIn -Your Online Fashion Wardrobe

  planfadder1 photo planfadder1_zps84467b24.jpg

  Blogglisten

  Norske blogger

  kvinneunivers photo kvinneunivers_Fotor2_zps885c3bfe.jpg  Bloggdesign

  hits