Fest og Pc i Vinbad!

 • 31.01.2010 kl.15:06
 • //
 • MALAWI

Som dere sikkert skjønte ut fra innlegget mitt i går, så er pcen min kaputt.


Det hele begynte på fredag. Helen sin bursdag. Hun ble 21 år da, og det måtte jo feires! :) Vi dro ut på Mamma Mia for å spise der. Har havnet på den restauranten en del ganger nå faktisk. Veldig god mat der da. Etter middagen overrasket vi Helen med en kake. Servitørene kom syngende ut med en kake med 21 lys på. Tror nok Helen ble litt rørt da! Deilig sjokoladekake.


Her kommer de syngende med kaka

Bursdagsbarnet og bursdagskaka

Da vi kom tilbake på hotellet lurte Madeleine og Stine, Helen inn på rommet dems. Og så for vi andre opp på rommet til en av lærerne som er på safari i helgen. Vi hadde fått låne det rommet mens de var borte. Der oppe hadde noen av jentene pynta med ballonger og annen bursdagspynt. Vi skrudde av lyset og satt spent og ventet. Helen trodde egentlig at de bare skulle opp å sjekke rommet, men ante ikke at det som ventet henne var en aldri så liten overraskelsesfest! :)

Og gjett om jenta svatt da ho åpna døra og vi spratt ut! :) Veldig gøy! Vi hadde også med oss Katy som er ei jente fra USA som vi har møtt her. Ho reiser rundt på egen hånd og intervjuer jenter rundt 20 års alderen. Dette skal hun gjøre et år. Utrolig tøft. Planen er å skrive en bok. Hun er også fotograf, og jobbet litt for national geografics. Får inderlig håpe at det blir en bok ut av det, for da skal jeg kjøpe den :)

Kvelden gikk med på å leke "I have never..." (måtte jo ta den på engelsk siden Katy var med), og å høre på musikk. Jeg var en av de som hadde tatt med meg pcen min opp, og satt den pent på pulten. Vi hadde to pcer så vi bytta litt på hvem vi hørte på. Da min hadde stått på pause lenge og jeg skulle sette den på igjen, gikk det ikke ann å røre på musa, og skjermen hadde fryst. Til min store forskrekkelse oppdaget jeg at pcen min lå å nærmest svømte i vin. Hvordan den vina har havna utover hele bordet er fortsatt et mysterium, men uansett så er ikke det vesentlig. Pcen min er ødelagt, så nå må jeg ta lånerunden fram til jeg forhåpentligvis får en ny sendt ned hit med de andre som kommer til helgen.


Her var vi på kvelden

Jaja, sånn kan det gikk. Helgen har ellers vært ganske slækk. Været har ikke vært så bra i dag, så har vært en del inne på rommet. Er jo veldig deilig å slappe av litt også! Kvelden går nok med til å spise og å forberede seg til skolen i morra. Vi skal ha engelsk i 7A. Det skal bli spennende! :)

NORSKUNDERVISNING I MALAWI!!! :D

 • 30.01.2010 kl.20:31
 • //
 • MALAWI

Dette innlegget skulle egentlig vært lagt ut i går, men under feiringen av bursdagen til Helen søla noen vin på bordet der hvor min pc stod, så oppdaget plutselig at den fløt i vin. Den er derfor helt kaputt, men Beate har vært så snill og lånt meg hennes i dag:)

De siste to dagene har vært skikkelig morsomme på skolen. I går tok vi slutten av engelsktimen for å introdusere en sang vi skal lære til elevene. Og gjett hvilken sang det er?!? Joda, Hode, skulder, kne og tå. Høres nok utrolig kjedelig og barnslig ut for dere, men skal love dere at det var en slager for 7. klasse på Chatuwa.

I går fikk vi en gutt i klassen til å segne et menneske på tavla for oss, etterpå førte vi på navn på de forskjellige kroppsdelene som er i sangen. Vi sa ordet høyt og elevene gjentok. Var stor jubel og latter etterfulgt at et rungende "eeeeeeeeeehhh" gjennom klasserommet. Hver gang det er noe elevene liker, sier de "eeeeeeeehhh". Skikkelig herlig!


Har du sett noe så herlig? Masse latter i klasserommet!

Vi fikk gått igjennom ordene, og så presenterte jeg og Lise selve sangen med bevegelser. Hvem hadde trodd at vi skulle stå foran 140 elever og synge med bevegelser. Ikke jeg i alle fall. Men man blir bare revet med av disse herlige menneskene vi omgås her hver dag.

I dag satt vi tema "Norwegian" på tavla, og brukte en hel skoletime på å lære elevene litt norsk. Vi startet timen med et lite rollespill, der jeg og Lise hilste på hverandre, sa god morgen og spurte hvordan har du det? Dette er en vanlig hilsningsfrase når vi kommer på skolen, så vi tenkte å overføre den til elevene.

Vi oversatte på tavla og elevene gjentok etter meg i kor. Etterpå spilte jeg person 1 og elevene var person 2. Til slutt spurte jeg om det var noen av elevene som ville komme opp og ha samtalen sammen med meg, og det kom utrolig nok mange hender i været. Tok opp 3 stk som fikk prøve å ha en samtale sammen med meg. De synes dette var veldig gøy, og det ble mye latter og "eeeeeeehhh" i klasserommet.


Her har jeg en samtale med en av elevene

Etter dette gikk vi gjennom sangen vi introduserte i går, noen ganger til, og prøvde å synge den uten bevegelser først. Det gikk kjempebra, selv om de slet litt da vi kom til Øyne, ører, men med litt terping så gikk det.

Til slutt gikk vi ut og tok sangen sammen, med bevegelser. Der sto jeg på en gressplen med 140 glade barn foran meg og sang hode, skulder, kne og tå så det jomet utover skolegården. Alle elevene var engasjerte og synes det var kjempegøy. Til slutt ble også læreren med.


Her er vi ute og tar sangen sammen! :)

Lise filmet og tok noen bilder underveis i sangen. Så håper at jeg kan få klare å få lagt ut noe av det.

Dagen i dag har egentlig vært helt perfekt. På veien hjem dro vi innom butikken og kjøpte brød og sjokoladepålegg som vi koste oss med på rommet. Var deilig med en litt mer normal lunsj for en gang skyld.

Helen blir 21 år i dag, så i kveld skal vi feire henne med god middag! Det blir nok veldig koselig, og så deilig at det er fredag! Selv om skolehverdagen her bare er morsom, så kjenner jeg på kroppen at det skal bli godt med et par dager fri nå!

Håper alt er bra med dere hjemme i Norge, og husk at jeg savner dere selv om jeg ikke får snakket så masse med dere! Og så må dere vite at jeg har det veldig fint her, og at jeg gleder meg til å fortelle dere om alle mine opplevelser når jeg kommer hjem. Dette er virkelig en opplevelse for livet!

Takk også til alle som legger igjen kommentarer på innleggene mine! Veldig hyggelig å få tilbakemeldinger på det jeg skriver, og høre hvilke tanker dere har rundt ting.

Her er svar på noen kommentarer fra forrige innlegg:

Tusen takk for mange fine ord fra dere.

Hanne:
Å høre sånne historier er ikke lett å takle. Da rektoren fortalte om dette satt jeg med klump i halsen og tårer i øynene, selv om jeg prøvde å holde igjen for å ikke vise at jeg var så preget som jeg var. Ellers snakket jeg ikke med så mange av jentene personlig, men jeg tror de som var på girls promotion har det ganske bra. Men det er jo mange der ute som ikke har det sånn og det er forferdelig trist.

Har hatt noen stunder her nede som jeg bare sitter og tenker.. ting begynner virkelig å gå opp for meg nå.

Loose threads:
Det er en utrolig annerledes opplevelse å oppleve dette på kroppen. Jeg trodde jeg visste mye om hvordan ting var her fordi jeg er interessert i det, men uansett.. ingenting kan måles med hvordan det er å være en del av hverdagen til alle disse fattige, men utrolig hyggelige menneskene. Og det er sant at det virker som at mange har det bra, og er fornøyde til tross for situasjonen dere. Helt utrolig!

Når det gjelder å gi bort ting, så blir det feil om vi skulle gitt noe til et par barn på skolen f.eks. Men vi gir f.eks til de personene vi får god kontakt med her. som f.eks. sjåførene våres. De tjener ikke godt, og de har fått litt til seg selv og familiene.

Ellers kan det være noen fra skolene, noen som jobber på hotellet osv. Man kan jo velge hvem man vil gi ting til, men er nok greit å ikke gjøre det åpenlyst foran mange om man bare gir til noen enkelte.

Og det er umulig å hjelpe alle, men jeg tenker at om jeg kan hjelpe en person, så er det bedre enn å ikke hjelpe noen.

Her om dagen ga jeg 500 kwartza til vaskehjelpen. Det er ca 20 norske kroner, og gutten strålte som en sol. Den følelsen av å gi noe kan nesten ikke beskrives. De blir så glade, og det er utrolig hyggelig.

Rebekkabk:
Så koselig at du liker det jeg skriver, og jeg skjønner godt at du lengter ned igjen. menneskene her er helt fantastiske, og jeg vil tilbake igjen allerede.. hehe.. selv om jeg ikke har dratt enda!:) Takk for at du følger meg fast!

Takk til alle dere andre også! :)

12 ÅR OG ALENEFORSØRGER!

 • 29.01.2010 kl.15:11
 • //
 • MALAWI

Da vi hadde middag på mandag, fikk vi snakket litt mer rektoren vår, Rafael. Vi snakket om fattigdommen i Malawi, og hvordan jenter har det. På skolen vi er i praksis på, går så å si alle barna barbeint. De har ikke råd til sko, og klærne de går i er fillete og møkkete. Har fått noen lange blikk ned på vårt eget fottøy noen ganger mens vi har gått rundt.

Om vinteren i Malawi kan temperaturen gå helt ned til 5 grader. Han fortalte at eleven også går barbeint da. Det er jo helt forferdelig. De må jo bli veldig kalde. Skulle ønske vi kunne gitt sko til alle barna, men det går jo ikke på en skole med over 3000 elever. Men enda godt de fortsatt har mot til å komme seg på skolen, selv om det kan være kaldt for dem.

Videre snakket vi om jentene, for det er mange jenter som dropper ut av skolen når de blir eldre. Grunner kan være at de må hjelpe til i hjemmene, at de gifter seg eller at de skal ha barn. Vi har fått vite at det stort sett er familiene som bestemmer om jenta skal gifte seg og det er som oftest med eldre menn. Hvor mye eldre kan nok variere litt.

Han fortalte også at mange kan miste mora og faren sin, og da er det naturlig at den eldste jenta tar seg av de andre barna i familien. Så ei jente på 12 år kan faktisk være aleneforsørger til flere yngre søsken. Det er helt sykt egentlig! Når man er 12 år så er man ikke voksen nok til å bo alene og ta seg av yngre søsken. Men her har de ikke noe valg. Det er sånn livet kan være i Malawi.

I går (torsdag) besøkte vi Girls promotion Club på Chandkwande. Girls promotion er et prosjekt nettopp for å få jentene tilbake på skolen. Her lærer jentene å sy, lage mat, re senger osv. De tar også opp viktige temaer som Hiv og Aids. Jeg synes det er veldig bra at de tar disse temaene på alvor, og at de snakker med de unge jentene om det, sånn at de får informasjon om hva sykdommen innebærer og hva de kan gjøre for å forhindre å få sykdommen selv.


Ei jente på Girls Promotion Club

Det var en god stemning på Girls promotion, og i går var de i gang med å sy stolputer. Etterpå gikk vi ut og jentene viste oss afrikansk dans. Det var utrolig festlig å se på. Og vi kan jo bare drømme om den rytmen de har. Men håper vi kan lære oss noe før vi kommer hjem da. Dvs. prøve? for det så temmelig vanskelig ut.


Her danser de for oss!


dancing ladies!

Etter dansen hadde Girls promotion kamp mot lærerne i nettball. Det lignet veldig mye på basketball, bortsett fra at de brukte en fotball og hev ballen til hverandre mens de løp rundt. Var flere hundre som sto i ring rundt å så på dem, deriblant oss. Morsomt å se den gleden de viste ovenfor denne kampen!


Noen barn ved skolen


Dette er et ganske vanlig syn for oss. Unge jenter som bærer på babyer!

Når vi kjører i gatene er det mange ivrige barn som vinker og løper etter bussen vår. Her er noen blinkskudd fra nettopp det:


Herlig


Denne vakre og blide jenta løp etter oss i flere hundre meter! :)


Et bilde tatt fra bussen!

HVORFOR I MALAWI? + BILDER HERFRA!

 • 27.01.2010 kl.12:26
 • //
 • MALAWI
Hvorfor Malawi? Det er mange som har spurt om i hvilken sammenheng jeg er i Malawi. Jeg klarer ikke å få svart alle, så jeg tenkte å fortelle kort om hvorfor jeg er her i dette innlegget! Jeg går på almennlærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold, og er på mitt 2. år nå. Hvert år har vi praksis ute i skolene. Som praksis dette halvåret, fikk vi muligheten til å søke om å bli med til Malawi, for å ha praksis der. Jeg har alltid vært interessert i andre kulturer og synes det er kjempespennende å reise, så jeg nøla ikke et sekund med å legge inn en søknad. Vi var på intervjurunder, og 8 av studentene i klassen min ble plukket ut til å være med, deriblant jeg.

Så her er jeg, og skal være her fram til 21. februar. Vi er i praksis på 5 forskjellige skoler, jeg og Lise på Chatuwa. Der underviser vi elever i 7. klasse. De er ca 140 elever i klassen.

Jeg blogger om min undervisningserfaring, møte med menneskene og skolene, og alt mulig som skjer i min hverdag her i Malawi. Jeg er glad for at flere og flere vil følge med på det jeg opplever. Tusen takk.

Dagen i dag:

3. dag i undervisning. Vi hadde først matte og så engelsk. Matematikken begynner å bli mer og mer vanskelig, men vi kom oss igjennom i dag også! Elevene er så flinke, og jeg føler nivået er høyere her enn hjemme i Norge. Vi må jo lære oss matematikken på nytt før vi kan lære det bort til elevene. I engelsken fortsatte vi med det samme lesestykke som vi har holdt på med. Vi skrev noen ord på tavla, og elevene skulle finne ord med samme betydning i teksten. Vi trodde egentlig dette ville bli litt problematisk, og slet vel litt med å finne orda selv i går, da vi satt og forberedte oss. Men elevene fant orda med en gang. De er så utrolig flinke! En fryd å være i den klassen.

I dag kom også Kristin og Heidi (de nye lærerne fra Kjølberg som skal følge oss her nede) innom. De fikk med seg slutten av engelsktimen før de måtte farte videre. Men de skal nok se litt mer på oss etter hvert tenker jeg.

Etter skolen i dag dro vi tilbake til Korea og tok en matbit. Og nå ligger jeg på senga og har snart tenkt å ta en liten høneblund. Blir jo så utrolig trøtt i dette været her!

I morra skal vi på Girls Promotion Club på Chandkwande, det blir spennende å se. Girls promotion er en ordning skolene har for å bringe jentene tilbake til skolen. Mange slutter fordi de skal hjelpe til hjemme, gifte seg eller fordi de skal få barn.

Legger ved noen bilder fra min tid i Malawi så langt! (kommer straks, må bare laste opp)


Bildet fra klasserommet vi er i på Chatuwa!


Ei vakker jente fra Bambino


Slik ser en vanlig gate ut her.


Har du sett så nydelig!


Dette er en gutt i klassen. Han pleier å få til oppgave å tegne på tavla!


Ettter et skolebesøk. Elevene er helt ville! :)

Håper alt er bra hjemme i Norge, og jeg må innrømme at det er utrolig deilig med sommer igjen!! :)

Første undervisning i Malawi!

 • 25.01.2010 kl.22:05
 • //
 • MALAWI
Da var dagen her, hvor vi skulle ha vår første undervisning i en Malawisk klasse! Vi var utrolig spent, men følte vi hadde forberedt oss godt. Vi var tidlig ute på skolen, og trodde vi hadde god tid, men da vi kom til skolen bar det rett ut i undervisningen. Vi startet med matte, og Lise startet timen. Vi fortalte først litt generelt om hvordan vi skulle undervise, for så å begynne på selve faget. De skulle lære om adding and subtracting with proper fraction, eller brøk som vi sier i Norge. Vi tok et par eksempler først og så fikk elevene jobbe selvstendig.
 
Makan til klasse! Inne i det lille klasserommet vi var satt det nesten 140 elever, med øynene vid åpne og fulgte med. Når de skulle jobbe, satt de ivrig å gjorde de oppgavene vi hadde gitt dem. Ble det litt rolig, var det bare å si: be quiet please, og det ble knyst i klasserommet. Veldig imponerte er vi begge to! Det var meninga at vi skulle ha en mattetime, men vi brukte visst begge to. Hehe.. gikk litt mer tid enn vi hadde regna med.
 
Etter mattetimen hadde vi engelsk. Jeg starta denne timen. Skrev tema på tavla og elevene sa det høyt i kor. De bruker veldig ofte å lese eller si ting i kor, noe som er litt uvant for oss, men vi prøvde å ?adoptere? litt av undervisningsformen demmes. Og en ganske herlig følelse når så mange barn sier akkurat det du vil at de skal si, i kor. Alt i alt, er vi veldig fornøyd med første dag i undervisning. Var ikke så skummelt som vi hadde tenkt til å begynne med.
 
Er nok mye bedre når elevene du skal undervise, faktisk vil høre på det du sier! Skal ikke si at ingen norske klasser er sånn, men det er en stor forskjell, og den forskjellen tror jeg ikke man skjønner ordentlig før man er her! Jeg har sett for meg mye før jeg dro hit, men jeg har funnet ut at det er helt umulig å forestille seg noe du egentlig ikke vet noen ting om, og som du aldri har opplevd noe lignende av før. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får oppleve alt dette. Og et råd til alle der ute som leser dette: Kom dere ut av Norge! Opplev andre kulturer og land. Det gir deg øyeblikk du aldri vil glemme!

I dag er Tor Arnes bursdag, og vi feiret det her på hotellet med masse god mat. Tor Arne og Odd drar også i morgen, så det var en slags avslutning for dem også. Alle rektorene var invitert, så vi ble ganske mange ved bordet i dag. Noen av jentene i studentgruppa hadde pynta bordet med hatter og tutere, samt hengt opp ballonger. Det var veldig koselig! I tillegg hadde vi lagd en sang til Tor Arne og Odd, som vi fremførte etter middagen! Har filmet det, men tviler på at jeg noen gang klarer å få lagt ut film med dette nettet..;) Jeg og Lise satt tvers ovenfor rektoren ved skolen vi er i praksis på. Han fortalte oss at han hadde hørt at undervisningen i dag var helt fantastisk, både fra lærere og elever. Det var utrolig hyggelig å høre! Og det varmet to studiners hjerter! <3

Vi gleder oss allerede til i morra, og enda mer undervisning! Vi kommer til å ha Matte og engelsk i første omgang, så får vi se!
 _________________________________________________________________________________

Har du opplevd noe som har vært helt annerledes enn du først forestilte deg?

Les eldre innlegg

 • Kontakt/sponsing

  kristine.gangflot@hotmail.com

  Søk i bloggen

  Translate

  Instagram

  Annonser

  SheIn -Your Online Fashion Wardrobe

  planfadder1 photo planfadder1_zps84467b24.jpg

  Blogglisten

  Norske blogger

  kvinneunivers photo kvinneunivers_Fotor2_zps885c3bfe.jpg  Bloggdesign

  hits